Pisa daurada

Font de solero bombat decorada amb un dromedari portant una bandera. Pisa decorada sobre pintura vidriada del califat Abasida, segle x.
Part superior del mihrab, decorada al segle ix amb taulells de pisa daurada, en la mesquita de Uqba també coneguda com la gran mesquita de Kairuán, Tunísia.

La pisa daurada o de reflexos metàl·lics, coneguda també com a reflex daurat, obra de Màlika o reflex hispanoàrab, és un tipus de decoració esmaltada amb efectes iridescents produïts pels òxids metàl·lics aplicats en una tercera cocció sobre un esmalt ja cuit.[Nota 1]

Iniciada en la Mesopotàmia musulmana, la pisa daurada es va desenvolupar també en el Nord d'Àfrica i en la Península Ibèrica. Un cert vel de llegenda atribueix als últims terrissaires del Marroc i el País Valencià la possessió de la seva fórmula secreta. A la península Ibèrica, identificada amb la pisa morisca, va tenir el seu major focus de producció als territoris de l'antiga Corona d'Aragó, des de la ceràmica aragonesa dels terrissaires mudèjars de Muel fins al gran empori de Manises.[1]


Error de citació: Existeixen etiquetes <ref> pel grup «Nota» però no s'ha trobat l'etiqueta <references group="Nota"/> corresponent.

  1. Edició dels Fills de M.G. Hernández, 1906 Consultat el gener de 2015

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search